Огненият слънчев диск
поляга за почивка сред трева.
Залезът разгаря в мрака
клада за осъдена душа.
Пейката пред църква до „Кактус”
от двама влюбени е заета.
Своя ред търпеливо очаква
за нощта да си постели несретник.
Нощ. До „Раковски” от ресторант
изхвърлят недоядените пици.
Край пиано в съседната къща
от глад си отива горда старица.
Отнякъде нашепва глас:
- Зная, че си влюбен в дъжда
и опитваш в нощния час
да рисуваш странна красота.
Ти за дъжда с думи разкажи.
За неговите ласки, ярост, сила
и всичко, с което те плени
природата, която го родила.
Как пои земята жадна,
но неведнъж бедите носи.
Как едни го чакат гладни,
а други плачат: - Ти с кого си?
Как черни облаци са разделени
от светкавици с жадни зъби,
как охлюви излизат на разходка
сред поникнали в тревата гъби.
Това не всеки успява,
но ти защо не опиташ отново?
Нощта ръка ти подава,
да я поемеш трябва да си готов.
Поредният изгрев събужда
един град, белюдно студен,
а все така празният лист
е снежно пустинен пред мен...
© Вили Тодоров Все права защищены