Дървото
Семенце отнякъде вятър донесе,
На хубаво място в земята поднесе,
Огрява го Слънце през слънчево време,
Дъждецът поръсва плодното семе.
Слънце и Дъжд в хармония нежна
На семето дават грижа прилежна,
Досущ както рима в любовна поема...
И крехко стебло от земята поема.
Бързо израстна нежна фиданка,
Стана дърво с жадувана сянка,
Клони разлисти, цъфна щастливо,
Почти със плод се окичи красиво...
Тогава Дъждът се изсипа поройно,
Скри се зад облак Слънцето знойно,
Буря се силна и страшна надигна,
В потоп убийствен бързо изригна.
Всичко заля се със тиня и с кал,
Потопът грозен без капчица жал
Дървото прекърши жестоко до корен,
Стволът остана на земята съборен.
Дали ще дойде майстор неуморен,
Да даде на стеблото живот повторен,
Дали в прозорче, или в някакво шкафче,
Или просто във мъничко рафтче?
Има и тъжна алтернатива такава,
Дървото да лежи на земята остава,
Слънце го грее, Дъжд го обгръща,
Стеблото на червей в храна се превръща...
© Дончо Антонов Все права защищены
или таван резбован за нечия украса?!
Най си струва дървесината във книга да се проектира,
но не си струва дори заради книга, дървета да умират...
Природата е отредила на дървото най-добрата съдба,
то вероятно ще изгние доволно в пръстта,
където продължава живота, скрит в земята
и в майчина прегръдка се гушат семената...