ЕДИН КРАСИВ И САМО МОЙ ЖИВОТ
... аз повече заникъде не бързам – със бъдещото време съм на "ти",
и, ако някой каже, че съм мързел, е сто процента прав – или почти,
във всичките си минали животи, тъй както и във този мой живот,
съм карал все на бързи обороти! – и никога на четвърт оборот,
дали със светла книжица на скута, в гора ли със светулчици безброй,
аз благославям всякоя минута! – дошла за съзерцателен покой,
във възрастта на смислената старост, далеч от лудналите си лета,
простил съм злоби, суети и ярост – и болките на този свят чета,
не съм мъдрец като Мевляна Руми, че да редя към бъдещето брод –
живях, щастлив с летящите си думи, един красив и само мой живот!
© Валери Станков Все права защищены