Качих се аз на самолета, излетях
По-точно казано - се не видях
Стоя сам и разглеждам картата в едно кьоше
И бленувам ли, бленувам за Ейре
Почудих се какви са тези самолетни йероглифи
И защо така ме гледат тези пътници учтиви
Забравих аз да питам кой ми купи тоз билет
Не очаквах, не очаквах този рикошет
Пристигаме и тез ирландци пеят песен
на някакъв небленуван, но език чудесен
Питам. Казват ми, че пеят за неканения гост
и внезапно осъзнавам колко аз съм прост.
През прозореца поглеждам и съзирам аз пустиня,
някъде, където слънцето пече без капка милостиня.
На летището: треперя цял и чакам да извадят пистолет,
но не подозирам, че таз одисея е от по-зловещ поет.
Първа спирка: влизам, Господи, във гроба Твоя
и се чудя аз къде по-точно ли ще бъде моя
Осъзнавам, че съм сторил страшна грешка
и тук няма никой настроение за смешка.
Втора спирка: какъв е този хълм от злато?
Окупиран е от онова жестоко ято
Седалище на древен храм отдавна разрушен
и разбирам, явно туй отнася се за мен
Трета спирка: целебно място за душата болна
Пийвам вода и на вкус е тя по морски солна
От този вкус на мене също ми се плаче,
а един учтив човек нарича ме: “сираче”.
Завръщане? Лежа в леглото и сърцето ми тупти
и чувам смях зловещ, ухото ми слухти.
Разбирам, че съм бил от своите предаден
и изводът от всичкото това е твърде яден.
Чуйте ме добре, говори ви мъртвец от гроба:
отървете се веднага вий от ваш’та злоба.
И който своя дом свещен опозорява,
той завинаги без родина остава.
© Мартин Г. Казимиров Все права защищены