Тази зима - сред пчелина
в заснеженото поле,
Ежко Бежко - Таралежко,
мед поиска да краде!
Взе да бърка и пребърква
всички кошери подред.
Ловко с лапа - взе да лапа
и да граби пчелен мед!
Беше с каска, бяла маска
и с наострени бодли.
Без да пита - пчелна пита
на гърба си той заби!
Но пчеличките, добрички,
го видяха как краде.
Както бяха - под тезгяха,
му извикаха да спре!
Мигом Ежко - Таралежко
хукна в сухите треви!
Взе да бяга... и напряга
към съседните гори!
Но пчелите - над бодлите
взеха смело да кръжат!
По главата - и в брадата
да го жилят и жужат!
В миг крадеца на медеца
хвърли питата със мед,
и спринтира, без да спира
към гората много блед!
Но в полето - над дерето,
се търкули през глава!
И в реката - сред мъглата,
цопна в мътната вода!
Взе да зъзне и да мръзне
във водата до гърди!
От пчелите - под вълните,
и муцунката си скри!
Много умно, чак по тъмно,
Ежко тръгна към дома.
Лошо вкъщи - се намръщи,
беше с ледени крака!
Сън сънува - как върлува,
в ято кошери с пчели!
С тази рана - под юргана,
се търкаля до зори!
Стана трудно - много мудно,
и отвори малък шкаф.
Пред балкона - на котлона,
сложи да вари ошаф.
Тъжно седна... и погледна
в заскрежената гора.
И в мъглата, пред вратата,
рой пчелички той видя!
Те му връчиха.... подарък!
Горски чай и чаша мед!
Ежко, мъката... забрави...
и им даде твърд обет:
Всяка мравка да почита
край дълбокото дере!
Да не бърка в чужда пита,
сладък мед да не краде!
.....
С чай, от милите пчелички,
Ежко, мигом оздравя!
С рой - приятели добрички,
почна в преспите игра!
Юри
Йовев
Януари
2021 г.
© Yuri Yovev Все права защищены