Еньовденско
(рондел)
С метлата си тя литва като пиле,
далеч от къщи, хора и коне,
полянка търсейки една поне,
де в мир да набере омайно биле.
Но боговете си билè решиле
един юнак да впечатли и не
с метлата си.
Той името си казва, тя – "Василе,
недей да ми пълзиш на колене,
че да не пръсна нечие чене,
замахна ли, като овчар над шиле,
с метлата си."
© Тошко Все права защищены