На зебра тя пресичала, но невнимателно
без дори да размаха ръце и да викне,
а не е ли покана това, и то обезателна,
човек под колела на камион да се тикне?
И мигом връхлетяла я беда голяма,
тя паднала със крак и прешлени строшени.
но за шофьора това не било тежка драма,
защото карал бавно – с скорост разрешена.
Пищяла тя и гърчела се цялата от болка,
пред погледите на втрещени минувачи.
А онзи троснато ѝ казал: „Какво пък толкоз!
От докторите ще получиш нужните илачи!”
След час линейката дошла със вой сиренен,
екип забързан Габи на носилката положил,
оставяйки кракът извит под ъгъл странен –
наместването трудно можело да се отложи.
Та Габи се сдобила с операция и куп пирони,
и крак във гипс от пръстите до слабините,
и тежки железа – корсет, същинска броня,
които да държат гръбнака ѝ като занитен.
Месеци лежала тя и харчела пари спестени,
държавата все пак не може да плати за всичко,
но лошото било, че имало и нерви увредени,
а тя роднини нямала, била съвсем самичка.
Добър приятел в съда с количка я закарал,
там тя разказала за болката и тежките парези,
но съдия невъзмутим виновна я изкарал,
добавяйки: „…и разходите да платите, тези...
Габи вече улиците незаконно не пресича,
със патериците се влачи и ума си опича.
Да, силно копнее на воля свободна да тича.
но няма как, знае го, и сълзите потичат.
© Хийл Все права защищены