С крилцата си пъстри
приличам на цвете.
Навън ще ме видиш
и пролет, и лете.
На горска полянка
са мойте сестрички.
Брей, лесна гатанка -
познахте ме всички!
Що е то?
Аз пък не летя на юг,
цяла зима съм си тук.
Хайде, милички деца,
разпръснете ми зрънца!
Чуруликам с тих гласец,
аз съм малкият _______ .
Що е то?
На гръбчето си сложила корито
и бавно, бавно движи си крачкάта.
Понякога е във морето скрита,
а можеш да я видиш и в гората.
Що е то?
© Мария Все права защищены