Работливи и смели
Те са косачи работливи,
ходят по поля и ниви
да си събират там храната,
та да е трапезата богата
щом навън, навред
зимата натрупа сняг и лед!
Те маршируват в строй
и влизат смело в бой,
в защита на семейното гнездо,
макар в земята да е то!
Тези смели войни
са мрав... безбройни!?
Малкият мустачко
То е мъничко, продълговато,
с опашка дълга, мустакато!
В ъгъла на стаята, на пода,
за дома му дупчица е входа.
През деня спинка скрито
с одеялце пухено завито.
Щом навън Лунта
изгрее и почука на вратата,
тогава То във здрача
от дупчицата на пода изскача!
Към кухнята бързо тича
за храната, която обича -
да си гризне от сиренцето парченце
туй мъничко, палаво миш..нце!?
© Никола Яндов Все права защищены