ПЛОВДИВ
Главната
Тази улица
като цилиндъра на магьосник
чака само въображението да я докосне
и безброй чудеса
ще изскочат от нея.
Ето -
магазини,
витрини
и
стока
пълзят
и
вилнеят
в сто
посоки.
Митично влечуго.
Неоновоцветно.
Жестоко.
Едно докосване друго
и Главната е вече висока
до върха на фасадите,
на покривите
и
керемидите.
Можете да видите
как Слънцето спира
пред всяка от сградите
и капризно избира
подходяща квартира
точно тук.
Стъпките по тази улица
издават същия звук
като крилата на гълъбите
и небето
пребледнява в очакване.
Старият римски стадион
като разбит саксофон
с тежко прегракване
свири блус
сред издутите бузи
на околните хълмове.
Абсолютно безмълвен.
Въздухът тук блести като рибена люспа
с безброй отражения
и пречупено в тях,
се превръща в танц
всяко движение.
Тази улица,
това едноцилиндрово чудо
се задвижва с фантазия.
Понякога с лудост.
Тук магията никога няма да свърши.
Главната.
Без нея светът ще е непоносимо реален.
Несъвършен.
Незавършен.
АБОНДОН
© Борис Все права защищены