ХАЙДУШКА ЕЛЕГИЯ
... из мъглясали дерета, през ошмулени гори
сякаш че хайдушка чета вятърът събра в зори,
и от тоя лют войвода чак Балканът пропищя –
но по навик стар народа скри се в топлите къщя,
наденицата загриза, сетне пийна шардоне,
пя пред своя телевизор „Пролет пукна, ние не!”,
както в старичката смешка, спа – отвил в студа пети –
ден за проба, два за грешка – тъй животецът лети,
в този наш нелеп театър брат от брата смуче кръв...
Всичко е мъгла и вятър – и войводите са блъф.
© Валери Станков Все права защищены