Аз зная кратка приказка със рими,
за Ежко Бежко, Зайо и Мецан!
Защо до днес и тримата - с години
не се обичат с хитрия Лисан!
Веднъж след дълъг поход из гората
те седнали да хапнат на обед
в планинска хижа близо до реката,
със четири кипариса отпред.
Поръчали си чай от горска папрат
със супа от шишарки за обяд.
С огромна купа - билкова салата,
поръсена със боров шоколад!
Но както си похапвали нормално,
подгонени от страшен апетит,
във хижата се вмъкнал - театрално,
хитрият Лисан с трагичен вид.
Той седнал на съседна малка маса
и взел да се оплаква на Мецан,
че Вълчо е бандит от супер класа
и много лош, опасен хулиган!
Че днес, като си ходел в планината,
вълкът го е настигнал и е взел
консервите му, с хляба от торбата,
заедно с лисичия портфейл.
Че цял ден се е скитал много гладен,
изплашен и до болка уморен!
Че той ще бъде много благодарен,
нахранят ли го в този хубав ден.
Смилили се другарите над Лиско,
поръчали му вълча пастърма,
с бутилка сладко, смърчово уиски
и порция от горска мусака.
А Лиско се нахвърлил на храната
и без да изрече едно “мерси”,
изгълтал бързо всичко от тавата
и хукнал към съседните гори.
В миг Ежко Бежко, Зайо и Мечока,
усетили, че той е калпазан!
И с много смях запомнили урока:
- За нищо да не вярват на Лисан!
Юри
Йовев
Декември
2023 г.
© Yuri Yovev Все права защищены