Ирин, Пирин
О, Ирин, Пирин,ч удна планина,
от великани сякаш сътворена!
Кой те дари на нашата страна
и за какво на нас си отредена?!
Омайваш с твойте чудни красоти,
със дъхави цветя, води студени,
с гори вековни, дивни висоти
и с исполини мощни, вкаменени!
О, как са волни твоите простори -
в тях се въздига човешкият дух!
В тях той само с Господа говори,
за дяволския зов остава глух!
Копнееш ти за Бялото море,
за Вардара и езерата бистри
и устремът ти няма кой да спре,
защото помислите ти са чисти!
Ти сключи договор с Родопа, с Рила,
да пазиш вечно българския род,
да го даряваш с мъдрост и със сила
и да го водиш към щастлив живот!
Тоз договор от Бога е подписан
и той важи за вечни времена -
чрез него българинът е орисан
на другите да дава светлина!
13.07.2013 г.
© Петър Все права защищены
Просветители сме,но за съжаление
сега и при нас е тъмно...