Открай време споменът битувал
за Чичо Скрудж с несметните богатства.
Той стиснат бил, живеел в охолство,
на хората присмивал се лукаво.
Противник бил на Коледните песни
изпитвал възмущение, бил строг
измъчвал се от силен егоизъм
и ставал друг, показвал се жесток.
Отказвал всякакви сладкиши
и веждите си мръщел от досада,
в една студена вечер Всевишният
явил му се, накарал го да страда.
Той върнал го във спомените детски
и в него породил се бил стремеж
човешкото на показ да изложи
оковите разчупил сам нощес.
Събудил се от своя сън кошмарен
поуката от свооите дела
извякъл и провикнал се нахално;
"От днес съм друг и вярвам в чудеса!"
© Виктория Тасева Все права защищены