Свещена дата е Богоявление!
Един поет роди се за света.
Само в двайсетте стихотворения
до днес вибрират дух и чистота.
Самият Бог яви се чрез словата,
полети с болка, напоени с кръв.
Той знамето развя на свободата.
Дори за кръста той се хвърли пръв.
Въпреки бушуващата буря
и въпреки опасните вълни,
със словото си пояс той ни тури,
да оцелеем, чак до наши дни.
Нищо не сломи духа пробуден.
Куршумът не успя да го срази.
Човек във свободата щом е влюбен,
не може на окови да прости.
И не със златни букви да го впишем,
със златен дух да го приемем днес.
Поетът, който свободата диша,
не гони своя личен интерес!
© Валентин Йорданов Все права защищены