Кога певецът се превръща в поет?
Дали ако скришом китарата плаче
или струни зоват: „Срещу войните напред!
Любов и мир! – както за всеки да значи!
Децата да не ни връщат в ковчези
от поредната чужда война,
където наред са избивали
беззащитни хора в далечна страна.“
Кога певецът се превръща в поет?
Когато текстът не е развлечение,
а послание за години напред.
Когато музиката щрихи рисува
сред думите от всеки един ред.
Когато с песни отключва врати
за мисли и полет към свободата
и казва: „Ти можеш! Само стани!
Не бъди безучастна тухла в стената!“
Не гради постоянно някакви кули
върху пясъчна основа от думи,
забравяйки навика ни да лъжем,
превърнал се в наш прощъпулник.
Нека светът да не е царство на сенки,
лочещи кръв от петролни реки.
Нека да е безбрежна зелена градина
с деца край наивник, даряващ мечти.“
Тогава певецът се превръща в поет...
© Вили Тодоров Все права защищены