- Колобре български! Какво видя?
Какво за тия люде предвеща?
Има ли време за този род?
Ще стане ли голям, велик народ?
- Ще! И земя, и време за тях провидях!
Но, видях и много, много грях!
Ще ходят българските нестинари
По жарищата, без огън да ги жари!
Ще гинат Първите от тоз народ!
Ще се въздигнат Първи от нездрав плод!
Ще продават и земя и род!
- Колобре! Я, пак виж!
Чини ми се, че грешиш!
- Видях! И пак погледнах! И пак грях!
Това е бъдещето! Спряло е пред тях!
© Маргарита Ангелова Все права защищены