Събраха се животните в гората
да пийнат лимонада на обяд.
И да направят план във планината
против един противен дървояд.
Той бе едно… всеядно насекомо!
Опасен бе за тяхната гора!
Той всеки ден погазваше закона:
Ядеше дървесина и кора!
Най-първо се изказа едра Мечка.
Тя срещу дървояда изръмжа,
че щом я срещне тази, буболечка,
ще я направи мигом на кайма!
След Мечката и Зайо проговори,
че види ли се с този хулиган,
той няма с него глупаво да спори,
а ще размаже този калпазан!
Дори и Ежко страшно се закани
на бръмбара от гъстите гори,
че няма да търпи - в гората рани
по смърчове, по мури и ели!
А Бухльо пък, със укор им се скара,
че няма как да видят тази твар.
Че вместо с него всеки да се кара,
е по-добре да викнат санитар.
Предложи им, Кълвача да повикат.
Да го заселят в тяхната гора.
И той за кратко време да почисти
дърветата от страшната беда.
Животните - от раз се съгласиха
със Бухала и с неговия план.
В съседната гора - те позвъниха
и викнаха един Кълвач голям.
А, чудният Кълвач - за нула време
се справи с този техен дървояд.
С огромен апетит реши проблема.
Към бръмбарите той не бе злояд.
И, в гъстата гора настана радост,
животните нададоха луд вой!
Кълвача бе закусил с дървояда,
и те го припознаха за герой!
Юри
Йовев
Април
2023 г.
© Yuri Yovev Все права защищены