1 янв. 2009 г., 15:35

Любовта на Клеопатра към Марк Антоний 

  Поэзия » Оды и поэмы
1472 0 6
Глъхнат стъпките далече
в нощната тъма.
В сетни сили гаснат вече
факлите в нощта.

Дреме тихо в покоите
сънна тишина.
В тъмното скимтят копоите
жално във съня.


Клеопатра още будна,
шепне си сама.
Тежка болка душегубна
мъчи я сега.

- Де си, римлянино мрачен -
с каменно лице?
Оковал в окова златна
моето сърце.

Не сърце, а къс от камък
носиш във гърди!
Не гори душата ти в пламък.
Ти я угаси!

Гордостта ти е надменна.
Сляп си, погледни!
Млада снага ненагледна
в горест се топи.

Ти дърво ли си, човече,
нямаш ли сърце?
Вкаменено днес е вече
твоето лице.

- Не, красавице любима,
имам си сърце.
Любовта е тъй красива,
скъпо ми дете.

Ти, царице чуждоземна,
мрамора студен
с красотата си неземна
съживи във мен...

- Спри - дума Клеопатра -
спри се, не лъжи.
Ти изкусен си ласкател -
майстор на лъжи.

Шепне нейде в тъмнината
воинът смутен:
- Ти, царице на душата,
всичко си за мен.


Цвят от люляк теменужен
в утрото на май,
нежен блясък изумруден -
звезден шир безкрай.

Запленен от красотата
ти и той дори,
богът славен на войната,
в огъня гори...

- Спри, ласкателю фалшиви,
искаш, но грешиш,
с думи мили и красиви
да ме заблудиш.

Може би във битки бойни
воин смел да си,
но за ласките любовни
плах си, разбери...

С поглед празен и безумен -
с каменно сърце,
дума римлянинът гузен
празни думи все.

- Нека си остане тайна,
сал една мечта,
нашата любов сияйна.
Чужда си жена!

- Глупчо, колко си наивен!
Имаш ли глава?
Жалък, кат евнух безсилен,
станал си сега.

Юпитер на теб е гневен,
сдържа се едва,
мълнии, яростен и бесен,
мята над света...

Шепне тихо в тишината
в непрогледен мрак,
с горест тежка във душата
Клеопатра пак:

- Не, не искам аз да плача
вечно в самота!
Нека отсече палачът
моята глава!

Птичката във клетка златна
никога не пей.
Без любов гореща, сладка
не ми се живей...

01.01.2009 год.

© Христо Оджаков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??