Маймунски хитрини
Седнала на клон Маймунка
с малка розова муцунка.
Весело върти очи,
нови хитрини крои.
Ето че със плаха стъпка
зебра пъстра се промъква.
-Хей, дочух, че си била
ти по бърза от стрела.
Можеш да се обзаложиш,
че пред мен ще се изложиш.
Зебрата потропва нервно
-Бягането е полезно,
а заяждането вредно.
Но за твое назидание
ще направим състезание.
Рипва Зебрата с копита.
Като вятър тя политва,
а Маймунката в захлас
смее се със пълен глас.
Там зад храститите е скрит,
с клони сухи е покрит
Капан за диви зверове,
и Зебрата е там до две.
-Бягай бързо ти, Маймунке.
Помощ доведи, муцунке.
Царя питай за съвет,
че от нас е той най-вещ.
Ето че след час в гората,
всички тука се събраха.
Подредени във редици
Зверове, Влечуги, Птици.
Зебрата виси в капана,
без надежда тя остана.
Цъка със език Мецана,
вдига рамене Лисана,
реве яростно Лъвът,
няма изход този път.
Само малката маймунка
криви весело муцунка.
Бързо горе се покачва,
колко сръчна е показва.
С остри нокти, бели зъбки
в мрежата тя прави бръмки.
Зебрата освобождава.
Гордо себе си предтавя:
-Ето аз съм най-кадърна,
най-съм сръчна и разумна.
Нямам равна аз в гората.
Мен полага се награда.
Ревна с силен рев Лъвът:
-Аз съм тук и днес редът.
Ти виновна си, маймунке,
лоша палава муцунке.
Не награда, а тояга
теб, Маймунке, се полага.
Който другите подвежда,
Сам на себе си наврежда
.
© Dena Spyrou Все права защищены
Харесах!