Гайда проплаква. Извива се песен.
Мома кръшна от чардак поглежда.
Юнак зад дувара либе заглежда...
На мегдана хоро се извило.
Със стъпка тежка играчите стъпват,
калпаци хвърлят и ги настъпват.
Мома-юнак, жена-мъж се нарежда.
В хорото е скрита мъка, надежда...
Стъпките тежки - от сиромашия,
бавно приклякат - ех, орисия...
Тъжната песен от Пирин се лее.
Песен за момци и войводи,
за синове, майки, тежки прокоби,
за либета, невести и сираци,
за тегла вековни, хайдушки сокаци...
Картини се нижат от свят различен,
от живот труден, с шарки обкичен,
за нрави и бит на народ-герой
мъка излели в песни безброй...
© Nina Toshich Все права защищены