Задуха ли - южняк през февруари
и почне да топи лавини сняг,
ще цъфнат по полята минзухари.
В горите ще се пръкне кукуряк.
Тогава, в най-потайната хралупа,
и Мечо ще прекъсне своя сън.
Ще стане, от прахта ще се изтупа.
Да хапне ще потърси нещо вън.
Ще тръгне по алпийските полета,
из преспите ще рови за храна.
От старите, премръзнали дървета
ще точи нокти в твърдата кора.
Но Малък Сечко, пак ще го измами:
Ще духне севернякът вечерта.
И Мечо, пак ще легне под юргана.
Отслабнал ще дочака пролетта.
Юри
Йовев
Януари
2022 г.
© Yuri Yovev Все права защищены