Чак на Женския пазар
ходи дядо Ганчо, стар,
и донесе мандаринки
също като на картинка.
Ала ето тука Мими
не обича мандарини –
цял ден купата сама
в кухничката си стоя.
– Кой не иска да яде
тези вкусни плодове?
Седна дядо с пълна купа
мандарини и... захрупа.
Мими нищо не разбира,
а сърцето ù примира:
„ Дядо Ганчо как яде
тези страшни плодове?”
После с кукли се залиса...
Ала как се размириса
и прекрасно зауха
цитрусовата кора!
Мимито преглътна жадно,
взе да гледа дядо странно:
– Може ли и аз една
мандаринка... за игра?
– Може! – рече дядо важно. –
Лапай да не ти е гладно!
Седна Мими на шега
с мандаринка във ръка.
Двама с дядо как ядат
и ушите им плющят!
– Мамо, утре за награда
на пазар съм с моя дядо!
Мандаринки две кила
ще си купим... Тра ла-ла!
© Нели Господинова Все права защищены