Мерки
Вземане на мерки - преценка означава.
Тревогата зове, необходимостта,
Да се вземат мерки. Работа навременна
Ни чака - оценка да направим.
Реагиране е нужно в тоз момент прекрасен.
Да установим - да възстановим
Равновесието, чистотата и реда.
Навременна това е работа - вземане на
Мерки. На Земята - тук - нужно е това.
Волята човешка, на човека неговия разум,
За мерки призовават. Прах се е нейде
Насъбрала, буен бурен избуял
Спри се, гледай-поогледай.
Виж какво да се направи трябва
- мерки да се вземат.
Нова дреха си ушии, старата заший.
В стаята си погледни, огледай двора.
Ако е студено, огън запали. Виж и
Наблюдавай кучета и котки. Те живота
Наблюдават, реагират - преценяват,
Мерки незабавни вземат. Постой и
Помислѝ и ти, после действай, кат
Животно, кат природата, която - равновесие
Обича. Духа вятър, дъжд вали, природата-
Стихия мерки взема, реагира.
Словото на мислите що съответства,
Ако е нужно изречѝ.
Ръцете и краката твои задвижи -
Мерки въведѝ. На света посоките
Прекрасни чакат твоя поглед .
Смел бъди, тя, смелостта е най-големия
Приятел на човека, що да действа
се премерва. Рзумно-дързък ти стани,
Всичко чака тебе - човекът с воля,
Ред и чистота да въведе.
Боговете станали са богове така -
С вземане на мерки - те са своя
Облик, своя свят създали,
Форма му придали - с мисъл-действие са
Сътворили небесно-земната реалност.
Издигнали са се така и възвисили.
Душата своя с реалност са нахранили.
Духът прекрасен свой.
Ден, нощ, дом, двор, градина, тялото
Човешко - всичко ни зове - да гледаме,
Да чувстваме, да мислим и да действаме.
С наш'та воля ний подобие да придобием
на герои и на боговете! Слава на Велес.
Велес разходките и пътешествия обича.
Всичките животни, даже дяволите долу.
Всичко той използва. Мерки взема.
Такъв е също Лесничея, който със вода
Естествена, студена се облива,
Що умерено гладува,
Иска той да бъде сладка всяка хапка
Във устата. Мисли Лесничея как
Действие, дела да прояви - те са всичко
На Земята - за човека, който иска
С пълнота прекрасна да живее.
С мерките живее тоз човек разумен.
Душата своя иска да нахрани и
Духа да възвиси, да намери той за
Него - нови плодоносни пътища-пътеки.
Нова свобода. Да се в нови кръгове върти.
Кат Орел небесен иска да лети,
Силите да употреби -
Приключения нови да изпита.
Да вкуси радост нова, щастие
Да опита.
Ура
Лесничея
© Леснич Велесов Все права защищены