„Енергията на ума е същността на живота.“ - Аристотел
Енергията на ума е същността на битието,
това ни завеща мъдрец, познаваме го – Аристотел.
Крилати мисли, умни фрази цитираме и в кафенето,
безскрупулно, без угризение превръщаме ги в самоцел.
Забравили, че всяка мисъл в живота се материализира
и в лутане, и без посока се носим в див водовъртеж
и в чужди ризи, в чужди роли съдбите ни се режисират,
в обувки чужди, чужди стъпки, в заблуда, в яростен ламтеж.
Назаем взета всяка мисъл на другиго ще е подвластна,
изгубва свойта идентичност, погубва собственото аз,
полита ничком, коленичи, кълне съдба си злощастна.
Дамоклев меч е всяко слово, изречено наум и глас.
© Златка Чардакова Все права защищены