Вдъхновение от народната песен
"Сакам да се женим,мамо.."
Мисля да се женя...
Мисля да се женя вече,но не зная как
булка да си избера,но да е без кусур....
И красива и работна-все да е на крак ,
кротка,тиха,да живеем само без кахър!...
Питах първо мама,че е с опит,ум,разбира-
да не обикалям,че минава време вече...
На хорото като гледам моми се сбабили,
та за качествена трябва да е от далече!
И на мама първо рекох:"Искам севернячка,
че работи доста , като мъж е ячка!.."
"Сакън,сине,не я искам-гледа като мачка,
у всяка паница също като квачка!..."
"А дали да взема,мамо, гиздава тракийка,
казват,че са умни и не са надути?...
Работата вършат лесно и са мераклийки...
"Недей,сине,че от чушки по-са люти?!.."
"Следващата е богата и добра стопанка....
та какво ще кажеш да е добруджанка?!..."
"Баш за тая стисната,прикрита пепелянка?!...
Първа се курдисва* на всяка седянка!...
И реших в миг твърдо- ще е македонка!!
Че редовно ще си пием вино двама ние
не със чаши,а с голяма шарена бъчонка..."
"Да,бе ,първо от бъчонка пие,после бие..."
"А родопчанката казват е добра и напета,
много,много е работна и на мъж угажда !"
"Не бе,сине,не е тя,която в къщи шета,
а деца-дузина,що набързо ще наражда!!"
"Ако взема трънчанка,че тя умее да носи
сЪрма гиздаво и лъскави мъниста?.."
"Тук ще се прекръстя ,нека Бог ме прОсти"-
зЕми я и ще видиш още що ще иска!!..
"Ами булка от града,добре ли е,а мамо?"
"Опа!...те са до една гюздисани кокони!
Ни да копа знае,нито квачка да насАди,
ще те мъкне по пазари и модни салони!"
"Не остава друго мамо,ами нашенка от село?
Че е първа на хорото,но прането й е бело...
"Ами зЕми я,щом иска и е будала да пати,
Бела Бога да не вижда,като я с баща ти!!..."
Тук описаният случай толкова е старомоден..
Днес мъжа не чака мнение или разрешение!
Сам избира.Прави "брак" по метод по-удобен-
няма подпис,заживяват, и без одобрение!!!
*курдиса"-сяда на някакво място
© Ирина Филипова Все права защищены
жените...мен!Ха-ха!