МОЛИТВА ЗА ПРОЛЕТ
Преди тополите да потопят
в зелено островърхи четки
и, златоносен, пролетният дъжд
над покрива да се е стекъл,
и се усмихнат грохнали стрехи –
изпъстрени с гнезда сиротни,
или замрежат пролетни мухи
калта край уличните локви,
преди да бръмне от възторг светът
и люляците да жигосат
с тръпчивия си нежен аромат
прозореца – от студ залостен,
или преди със сребърни конци
да впримчи паякът простора,
и оживели сред леда щурци
цигулките си пренастроят –
светът ще спи под снежен пух
и ще сънува детелини.
Да възкреся всевечния ти дух,
напролет, Боже, помогни ми!
© Валентина Йотова Все права защищены