Веднъж видях баща ми да плаче.
Не, излъгах - ще ми се.
Чух го по-скоро.
След странно тихия, и някак напрегнат,
късен телефонен звън,
ми се стори като призрак.
“Иди замалко оттатък, Вале”
А коленете ми не разбраха
неговият едва удържан глас.
Изкривените от арматура и бетон
на панеления затвор
ридания
ми бяха чужди.
Не може да е татко.
Нали мъжете не плачат?
Веднъж зад обектив го видях и щастлив.
“Снимай ни с майка ти, нали обичаш да снимаш?”
Вместо “зелееее” той я сграбчи.
Така я притисна към себе си,
че нейният стреснат вик
оглуша в тежка въздишка
преди да секне съвсем
в грубата и страстна целувка.
Хванах момента в кадър.
Мама гледаше невярващо,
а татко беше ухилен по детски
сякаш след пакостта на живота си.
Не съм сигурен кое ме озадачи повече.
Още не познавам кой е баща ми.
Нервният човек с цигара,
щастливият Казанова,
или съсипаният от мъка Урсус
пред загубата на своя Гуинплейн.
© Валентин Стайков Все права защищены