На лятото по стъпките безгрижно си вървях
и кротко се подплискваха вълнички с нежен смях,
по плажа тук-таме
чадърче или две,
но като цяло – не.
Главата ми замайваше последен топъл бриз
и дърпаше на чайките крилцата със пиниз,
китари тук-таме,
подпили гласове,
но като цяло – не.
Идилия следобедна цареше си навред,
като че ли излязла под перото на поет,
комарче тук-таме
предеше насаме,
но като цяло – не.
И тé ти теб видение в крайбрежния покой -
един наперен гларус, хоп, пресече пътя мой -
със дрехи тук-таме,
по шорти на райе,
но като цяло – не.
По погледа томителен немедленно разбрах,
че доста плахи чайки той е покорил без страх -
със мускул тук-таме
и тен - почти кюмбе,
но като цяло – не.
Уверен в свойта власт над по-възпявания пол,
той царствено изпъчи се, крак в пясъка забол -
космаци тук-таме,
наченки на шкембе,
но като цяло – не.
Не мязаше на Джони Деп, но бе с потенциал,
поне за още месец би окото задържал -
с тез мисли топлина
по мене пропълзя
и като цяло – да.
Но à да стане свалката в следобедния час,
продума нежно гларусът, изпаднал във захлас:
„Въъъ, к’ва ши стани тя
с теб в пясъка така…”
и като цяло – да.
Таз горестна въздишка ме набързо освестù
и всички грешни мисли от главата ми изби -
жената е жена,
с уши обича тя
и като цяло – да.
Понечих деликатно да подмина в своя път,
но се запъна тоз възвишен бард на женска плът,
усетих се в беда,
на плаж почти сама
и като цяло – да.
В акъля слаб, но иначе, все пак, си беше мъж
и нямах шанс да го пропъдя с треперливо „Къш!”;
спасителна пета
в мощ мъжка излетя
и като цяло – да.
На лятото по стъпките препъвам се и днес,
не срещам вече гларуси, защото са в превес
годинки на гърба,
плюс няколко деца,
та като цяло – да.
18.02.2011
© Росица Все права защищены