Пак на павильончета в редица
шишчета предлагат се с Перно.
В бъчвичките, смесено с водица,
що вино се лее, що вино!
Дряновици мургави предлагат
две за левче, цитрус на кило.
Хей, човече, нá сърце не слагай,
там, където лее се вино.
– Свещички, тамян, бенгалски огън,
дребните дечица на синó,
днес за Рождеството ни Христово,
ти зарадвай, с нас пийни вино! –
Колкото с гърлата си да грачат
на пазара в Красното село,
българинът в джоба си петаче
стиснал е за кофичка вино.
Другото дано пък до година
ще си купи, даже на кило.
Тази, че с косата го подмина,
радостен, той чуква се с вино!
© Иван Христов Все права защищены