НА УЧИТЕЛКАТА ЛЮБИМА
Учителко моя, любима, едничка,
толкова отдавна ли всичко това беше,
ти, хванала моята малка ръчичка,
с мен търпеливо букви и числа редеше?
И разказвайки приказките омайни,
ти ни учеше света голям да открием,
със знанията да разкриваме тайни,
от науката опит, сила да добием.
Много учители аз имах любими,
много неща с тяхна помощ открих,
но срещата с първата е неповторима,
теб искам да възпея сега във моя стих.
Колко ли пъти аз пак бях ученичка,
със деца и внуци все започвах от АБ-е,
с примера си ми светеше като звездичка
жената с голямото и горещо сърце.
Ти беше за нас като майка обична -
самата добра, ти ни учеше на добро.
Ти - почитана, уважавана, лична,
съветваше да се пазим от всякакво зло.
Сега, вече с годините посребряла,
години, минали в тревоги, радост и скръб,
спомена за тебе до гроб ще запазя,
спомен за мен тъй много мил, тъй много скъп.
© Анка Келешева Все права защищены