От никого нищо не ща,
не диря за себе си никаква слава;
презрял суетата в света,
духът, вдъхновен, на Духа се отдава.
От никого нищичко вече не искам
и никому аз не дължа
ни своята радост безмълвна и чиста,
ни туй, че понявга тъжа.
От никого нищо не ща
и никому никакви клетви не давам;
отхвърлил на бляна гнета,
не диря за себе си никаква слава.
От никого нищичко вече не диря
и рядко изпитвам тъга,
с безгрижие своята песен ще свиря
в безкрая, наречен Сега.
© Раммадан Л.К. Все права защищены
Трудно се достига до такова ниво на духа.
Но аз съм напълно съгласен с Никос Казандзакис, че най-висшата добродетел не е да бъдеш свободен, най-висшата добродетел е да се бориш да бъдеш свободен.
Според мен това е една борба, на която си струва да посветиш живота си.