Неправене
Правило от Дон Хуан поставено на ученика негов Карлос е - неправенето.
Неправенето не означава нищо да не правиш.
А - необусловено, без план - действие е то.
Не е бездействие неправенето, а свободно действие.
То е - да не знаеш какво ще правиш, а да го правиш.
Погледът ти гледа - виждаш нещо - правиш.
От него друго се поражда - асоциативно.
Правиш нещо не заради него - а заради действието само.
Неправенето - да се свикне с него трябва!
То е нов на живеене стил - медитативен.
На ума, на духа е пътешествие.
От медитация се ражда неправенето.
И при нея то отива.
Неправенето е на живеенето окраска само - стил, на живота начин, но един - важен и основен.
Неправенето на живота и смъртта е линията средна.
И линията съща се намира между трезвост и пиянство.
При медитация-неправене съзерцание леко, полъх лек на вечност ни докосва.
С целта и смисъл жизнен свързано е то.
Не "полковник" със часовник е неправенето.
"Генерал, цар и бог" е то, ура.
На целите жизнени, дневни и попътни то не пречи.
Съпътства ги то само.
Работа-труд-усилие могат с него близо да живеят.
Медитация-съзерцание го пораждат - и с тях съпътстващо живее.
Неправенето е труд и работа специална.
Пролуки вечни търси то.
На духа пътища пътеки, за душата - храна.
Животни, хора мъдри, богове - следват пътя на неправенето.
При неправенето също цели има.
Пренебрегва ил владее то обаче силни страсти - обвързващия интерес.
Така оставя си възможности много - в наличие и достъп лек.
Ловец неправенето е на идеи нови.
На нови пътища щастливи.
Слава на боговете - с неправене живеят те, дружат.
И слава на хората такива - дръзнали да се научат на това.
Успехът на работа всяка от сили отпочинали зависи.
На играта, на почивката, неправенето сестра е близка, брат, приятел и другар.
Идея ценна.
Още от детството свое - всеки от неправене разбира.
Да се смята за не-лошо нещо трябва то.
Да се труди, да яде, да не-яде да се научи трябва човек всеки.
Опияни ли се от нещо - на трезвостта зовът лек да послуша е добре.
Да се разхожда, пътеки градински-горски нека чисти леко.
На труда да дава действие реално, и на действието - интерес - не силен интерес
На Велес - богът пътешественик - неправещ - слава!
И на Лесничея, - отстрани на пътя близък се намира той!
Ура
Л.
© Леснич Велесов Все права защищены