НОКТЮРНО
Душата ми е изтъняла струна
и всеки ден напира да се скъса.
Остана ми една-едничка,
какво ще стане, ако тя изсъска?
Не мога да намеря другите,
ония, дето ги подменят -
и да засвиря, сбрала всичките
като цигулката на гения.
Ръцете ми и те не са послушни.
Изтръпват и болезнено се мъчат
да задържат лъка на таз цигулка,
отпускат се сами и сякаш молят,
да им помогна - даже се умилкват.
Така изтръпнали ги търкам двете,
а музиката по-фалшива става.
Навъдиха се много гении,
дали това не ме успокоява?
Отлитат нощите ми с всеотдайност,
които аз сама скъсявам.
Изпъвам се и стена до безкрайност,
а сутринта настъпва - бързо ставам!
Захващам се с моите задължения,
настройвам се полека-лека.
Опитвам се да вляза в ролята на гения -
напразно - той от мен е тъй далеко...
© Виолета Минчева Все права защищены