Жега е. Термометъра бие рекорди,
всеки търси спасение,
потят се дори адовите порти -
Бирата е социално явление!
Наздраве! Шишето е буца от лед,
магнит за слънчасали типове.
Сервитьорката носи поредна по ред,
яко кибичат летните хитове.
На масата, студената кралица,
пеняви се и гърлото разхлажда.
Целувайки я всеки става принца -
Тук одата за бирата се ражда!
О, пиво светло, тъмно и любимо,
в горещините си спасителния лек!
Със теб сърцето бие по-щастливо
и чувствам се пиян... почти човек...
Спасение си слънцето щом грее
така, че пукат се дори и керемидите...
Един път, казват, се живее
(как цуцам бира... само да ме видите)
Поглъщам я със скоростта на светлината,
шкембето ми е вторият й дом!
Спасява ме, единствена, от топлината -
О, биро, приеми от мен поклон!
Измислил те е гений всемогъщ!
Не зная кой е, но е мой приятел!...
Обичам те, тъй както хляба си насъщ,
и се покланям тук на твоя пръв създател!
Но време е да спра дотук с хвалбите,
че чашата ме гледа запотена...
За бирата, и още, за жените,
аз вдигам тост от масата си - сцена!
29 - 30.07.2015.
Георги Каменов
© Георги Каменов Все права защищены
А иначе, извън шегата, пожелавам ти много поводи за усмивки.