07.07.2019
Ода за Дунав....
Лято дойде ли и хукват всички за море...
Че цяла зима само носталгия ги радва...
Спомени,емоции.пак сърцето да си събере
като резерв и да ги връща,щом потрябва!
А има друго място,не толкова желано...
С вода,пак много,но не така безбрежна!
Това е Дунав-знаещ доста и многостранно
истории,но ги "напява" много нежно...
Отсреща -бряг.На него-тук-там има град...
Но повече осеян с вЪрбови дървета.
реката се е ширнала между нас и този бряг
и носи истинска спокойна гледка!...
Е,няма много пясък,фин като в морето,
водата няма сол и сигур не е лечебна...
От супер "екстрата"-комарите,заради което
не става за курорт!Но е вълшебно!!
Така,че няма чужди,освен местни жители,
които свикнали със гледката неповторима,
приемат я за даденост!Ни стихове измислили,
ни песен е изпята със думи неотразими!....
Круиза с параход от Виена чак до Русе
спокоен е!Не те "погълва"морска бездна,
и морска болест никога не те разтриса.
Като разходка по Канале Гранде е, безценна!
,
Обичам Дунава,и сякаш пия хапче чудотворно!
На снимка да го видя-възвръща младостта ми!
Зная,че круизи има още.Макар и неравностойни
Дунава и морето-за нас са гордостта ни!
Не писах много,че не живея вече там...
И нека тези със това местоживеене
да бъдат предизвикани,да се запали плам
и се напише стойностно стихотворение....
© Ирина Филипова Все права защищены