От „юноша бледен" до „старци берат хмел" -
все сте любители предани
на ода за патриархата.
„Агънце", „пиленце" , „котенце", „муци",
знаете, че понякога
и така ви наричаме.
Но одата ми не за това е,
а за вашия „принос" към нас.
Мечтаният мъж сте до сватбата май,
а после - влизате в роля на (полу)бог,
а нашето място край манджите,
(моля ви се), защото
всичко минавало ви през стомаха -
и вярност, и нежност, и обич.
Мъже сте били (уви или ах),
но сега сте особена каста
от детството си с ваксина подкожна
„хомо консуматор",
(за съжаление, или да) -
в живота е по-другояче.
Колоритно различни сте -
от роб до милорд,
качени на „Мерцедес" или стар „Форд",
по-честичко футболен фен,
отколкото фен на жена си,
изкусни ловци (или и)
жестоки палачи.
Обаче, когато главата ви заболи -
(къде ли) защо ли
на нашето рамо пак плачете.
И може би, с риск да съм прескочила някой,
(я мултибогат, я беден плъх под кревата),
то одата ми не е за вредата,
а за ползата (ако да или не) я има от вас.
Мъже в доспехи на рицар,
мъж-идол (Белмондо, например) -
та някога вие сте били съществували
и не като „екс-съпруг" или „за една нощ",
а като „мъжете-мечтатели", „мъжете-поети",
„мъжете-крале" (и изобщо мъжете).
Защото -
ако вие сте обтегнатият докрай лък,
то ние (уви) сме стрелата,
ако вие сте „глава на съдбата",
то ние сме нейната шия,
ако вие сте мъжът (със или без) голяма заплата,
то ние сме вашата вълшебна кесия,
в която винаги грошче остава
да ви нахрани (поне или и) душата.
Накратко, мъжкият свят е много различен,
наивен понякога, друг път - циничен.
Във много, обаче, със нас си приличате -
да обичате искате и да ви обичат.
Мъжете сте Марс, жените - Венера,
а прЕдани, заедно - Зодиака сме.
Ако всичко (или поне) сте разбрали -
тук вече приключвам,
с много прИвети (или пО-здрАв)
от жените, към вас - изчезващи видове.
© Весела ЙОСИФОВА Все права защищены
п.п.: Щом още си пазиш писъмцето във плик до сърцето, не си ти нито Пес, нито гад! Целувки! (И една-две въздишки.))))