Огън, печка, студ
Заместник на Слънцето
Прекрасно огънят в дома е.
В печката гори той - дава топлина.
Той ни от Нивенна, ободряващия
Студ, предпазва.
Поклонение - внимание иска той.
Когато не горят добре Дървата.
А студът отвън напира.
Огънят е бог - дух е той.
И студът е дух, и животните,
Кучета и котки - духове са.
И всички те внимание искат -
Ласка - общуване, присъствието
Наше.
Вниманието човешко -
То навсякъде, за всичко
най-много се цени.
Огънят е врата, стена и проход
Между двата свята - видимият,
Слънчевия свят бял - и света
На душите що са веч - духове.
Печката олтар е тя - икона,
Място за общуване с невидимия, с
Онзи свят - със Нав.
Искаш да се свържеш с някоя
Душа оттам - просто, лесно е това.
Искаш да изпратиш нещо. Може.
Хвърли във огъня прекрасен
Пшеница скромна шепа -
И произнеси думи на общуване -
Обикновени, свои.
Връзката осъществена - смятай -
Без съмнение тя е.
Разумни същества - това са: печката
И огъня - свързват ги дървата.
А парчето пък дърво, и то е дух -
Топлина не само - енергия и разум
В него се съдържа - кат например
В амулетите на Лесничея.
От дърво, дървеса - с различни
Чувства в тях - направени са те.
Слава на прекрасните дървета.
Да се помни обаче трябва, че
Противоположности две на
Бодрост, на комфорт источници
Се явяват.
Топлината и студа. За вход и
Изход, за смяна и разнообразие -
Идея дават те.
На място сал едно не стой.
Студ потърпял си - към топлина
Стреми се.
Понагрял си се до печката -
Зовът послушай и тръгни във
По-студена атмосфера.
Не крий се и не се ограничавай
От топлия комфорт.
Помни - болестите, телесният ад
В скуката, еднообразието, в угаждането
Прекомерно дом намират.
Слава на огъня, на Нивенна, и
Слава на разумния човек.
На човека закален и волев, що
На две, на три, на много - места
Различни - и добри и лоши -
Да се намира може - и стреми
Се.
Там е тройното насищане - на
Тяло, дух, душа.
На Велес, богът природен, закален -
Слава, що всичко обича, и навсякъде
Минава и удържа.
И на Лесничея скромен - що огън,
Печка, студ, реки и сняг обича
И ежедневно ги използва.
Семена аз давам тук - идеи.
Споменатите предмети са
Символи и букви на математичен
Израз. Картина от природата
Прекрасна.
В дух и разум ти разбирай ги.
В своята градина на ежедневния
Живот ги насади и живей-живей.
Ред и хаос равномерно ти твори.
Атмосфера, красота създавай.
Ура
Лесничея
© Леснич Велесов Все права защищены