Олимп – на Зевс хилядолетно царство
и дом на всемогъщи богове,
познал победи, обич и коварство,
епични битки с дръзки врагове!
От тук започват древните легенди,
начало си на вековечен свят,
възход и слава сбрал, и звуци медни
от песни на аеди; кръговрат
от миналото старо през живота,
във който простосмъртните и днес
все още търсим пътя към доброто,
превърнали те в символ на прогрес!
До всеки малък пристан на Егея,
до всеки остров в бурното море
ти пращаш знак – с дъха на бързовея,
на чайките с ефирните криле,
и на бузуки с плачещата струна,
с усмивката на стария рибар,
с отблясъка на слънчева лагуна,
със светлото око на морски фар,
и с чаша узо, с вино и сувлаки,
с приятелския смях до сутринта,
с извивките на кръшното сиртаки,
което с плам танцува любовта!
© МАРИАН КРЪСТЕВ Все права защищены