Отдушник на човешката помия -
това бе той, горкия.
Поемаше от другите най - лошото
и с усмивка опитваше да го пречиства,
а признанието продължаваше да липсва.
Отдушник на човешка мръсотия -
това бе той, горкия.
Понасяше грозните и тежките слова
на своите плещи сякаш от скала
и ги заряваше дълбоко в клетата душа.
Отдушник на върховна простотия -
това бе той горкия.
Правеше го не с друга цел подмолна,
а просто бе такъв глупакът му с глупак -
готов и със врагът да е добряк.
Отдушник на злокобна чернотия,
о, да, това бе той - горкия.
Загубил не отскоро идентичност
все блуждаейки във чуждата тъга,
фалшиво весел със свойта самота...
© Владислав Все права защищены