28 сент. 2011 г., 23:31

Отново за свободата 

  Поэзия » Гражданская
865 0 11

ОТНОВО ЗА СВОБОДАТА

                На лъва от Ловешкия зоопарк                          

 

И се буди градът, оглушал  

за човешки въздишки, неволи.

Ревна гръмко лъвът, оглупял

от решетки, от чуждата воля...

 

Тръпне Стратешът – старо гнездо

на сънливи, безропотни спомени.

Вятър риж със ръцете си сто

брида облаци, клони разголени.

 

И се буди градът. Този рев

го отнася в далечни савани.

В зоопарка лъвът нито лев

днес не струва. Проклета компания

 

му е клетката, взвод от мухи,

къс месо, опиканият под,

две-три живи свободни бълхи

и парче от небесния свод.

 

И месото е дажба, не плячка.

И предъвква лъвът просълзен.

Беше цар. Днес е тъжна играчка.

Тъй линее той ден подир ден.

 

Често мисля съдбата му крива

и словата на лудия Дон.

Вместо копие, хващам молива

с остър връх... На върха небосклон.                            

© Алина Стоянова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??