На едно дърво, отдалече,
долетя пакостниче – буболече.
Под кората му се скри
и започна да гризка, и руши.
Застена, заплака дървото,
от болка се сви горкото,
не достигат вече от земята
сокове сладки за листата.
Доктор – шарено кълваче
мина и го чу да плаче,
бързо кацна на дървото,
с клюна си почука по стъблото.
Малка дупчица проби,
там буболечето откри,
под кората да се стаява,
с нея то да се гощава.
Хвана го, навън го извлече
и се нагости с пакостниче – бубулече.
Дървото благодарно зашумя,
кълвачето погали нежно с листа.
© Никола Яндов Все права защищены