УЧИЛИЩНИ МЪКИ
Задъхани от последното усилие,
с морни чела от пореден напън,
предвкусващи края на това насилие,
като котка пред дъската черна драпам.
И ето, изтича и последната минута,
бие звънецът - наший спасител -
и излиза от стаята учителка надута,
на ученическата смърт предвестител.
Всевъзможни знания училище дарява -
как се пушат цигари, как да натупаш другар,
от всеки ученик междучасието се възпява,
а учителят се определя като "на адската порта стражар"!
От училище от славен - по-славен разбойник излиза,
всеки се мъчи да измисли беля,
ала щом часът започне, всеки признак на живот замира
и всеки прекършва вяло снага.
Един сънува, друг мечтае
за лятна безгрижност и морска свобода
и ето, че пролетното слънце отново вещае,
за предстоящата сбъдната мечта:
ЛЯТНА ВАКАНЦИЯ!!!
© Анита Райкова Все права защищены