Песен
За кого да пея песен аз сега?
За баща ми Димитър, за чичо Михаил, за бай Стоян.
Живи са заминалите в Нав - на оня свят.
Не са тук физически, с нас са обаче!
Имена други да назовавам сега пред вас, не.
Браво на живите, почитащи отвъдните.
Духове са те, но са помощници наши.
Когато уважаваме-почитаме ги ний.
Удариш се неволно, те на мястото това, обаждат се - напомнят.
Искат струйка внимание да им дадем.
Ще им го дадем незабавно!
Фактор на съдбите наши са те сега - духовете техни.
Погледът, вниманието човешко сила са.
Лъч слънчев, и тук и там.
Да забравяме не бива!
Помощници-охранници да се назоват може.
Имали са те особености характерни приживе.
Не ни е харесвало нещо.
А сега безвредни и вредни са пак.
С уважение ще си купим от тях добро, благосклонност.
Ядеш парче хлеб, не ги забравяй ти - остави малко от хлеба този.
Благословено става тогава яденето твое!
От злополука се боиш, те ще помогнат.
Да се дружи с тях
може - трябва!
Весели, радостни са хората, когато от земните им сегашни обиталища се връщат.
Слава на Нав - света онзи.
На нашите хора там - Слава.
Скромни са те, много не искат.
Капка внимание, парче хляб!
Летят във въздуха те наш незримо.
Да се почувстват значими искат.
А ние търсим път и изход.
Те могат да ни дадат капчица светлина, квант вдъхновение!
Да се смятат за отсъстващи, липсващи неправилно е.
Тук са те, и ние с тях от тук сме - от света бял.
От този "морски бряг", където вълните жизнени бошуват.
Само погледни го - и ето го пред теб.
Ще се позатопли сърцето твое!
На Велес, богът междинен Слава!
И слава на хората всички, които почитат душите свои заминали.
Не само души са те, но духове решителни и силни.
Да ни щастието донесат (приближат)
В дните наши, нощи, могат - сила имат.
Сега в Яв - в света наш сегашен-слънчев -
да присъстват нека!
Кажи му с думи прости на него - слава на теб, ела помогни.
Ще дойде прекрасният дух негов любящ!
Живи ще бъдат те чрез нас - значими.
Защитени - вдъхновени ние!
На тях там и на нас тук добре ще ни бъде!
Ура
Лесничея
© Леснич Велесов Все права защищены