продържение № 2
2/ Щом заговоря за родата,
започвам с дядо ми Иван,
Той бил известен по селата,
със имено Дели Иван.
Делия значи луд гидия.
Веднъж бил турците с колнук.
И тайни няма да разкрия,
щом кажа , че не бил боклук!
Тук още хората разказват,
как ги подгонил със колнук,
а и на турците, показал,
Дели Иван, че има тук!
А баба ми Дели Иванка,
била от сорт, ербап жена ,
тя като своя мъж-бабанка,
извесна в селото била!
Тя спяла на една черница,
със пушка е със ятаган
и пазела като орлица,
големия семеен стан.
С голям имот и с много ниви,
най-много в цялото село-
не сменяли „боклук за сливи“,
и не навеждали чело!
Но двамата били бездетни.
Наследника -осиновен…
И той ръкавите запретнал,
да стане Глава някой ден!
Наследник бил им дядо Слави.
Роден от неговия брат.
И той следа в рода оставил
и сложил в него своя вклад…
Работел мъжки дядо Слави…
И карал всичко върви.
С добро име той се славел…
Бил в работата, не в страни!
© Христо Славов Все права защищены