Поема за Периодичната система
Химията изучава много неща:
елементи и сложни вещества,
взаимодействие със солната киселина
и разтворимост във вода.
Менделеева таблица и какво ли още не -
на всеки ученик от това му става зле.
Но вместо да гледаме песимистично,
защо просто не помислим по-различно?
За да ни бъде ученето лесно,
трябва да си го направим интересно.
Периодичната система била измислена от един руснак -
Дмитрий Менделеев се казвал този добряк.
В периодичната система фигурира всеки елемент -
това си е като официален химичен документ.
По свойства те са подредени,
в периоди и групи обозначени.
В подредба строга по броя протони,
наредени се в редици и колони.
Във всяко квадратче има данни за някой елемент,
по този начин се улеснява всеки ученик или студент.
Относителна маса, наименование и знак,
с така поднесена информация ще се оправи и глупак.
Има група вторична и главна...
И ето че химията е вече забавна.
Химиците обичат да умуват:
осем групи и седем периода съществуват,
елементите от номер петдесет и седем чак до седемдесет и две
са лантаноиди, запомни го добре.
А пък от осмдесет и девети до сто и тринайсти
са актиноиди, знай си.
Изброените по-горе в трета Б група присъстват,
но от системата просто отсъстват.
Малки са първи, втори и трети период -
това са знания за цял живот.
Големи са четвърти, шести и пети,
заредиха се много куплети.
Четвърти период, а пък и пети
са с по 18 елемента заети,
във шести има трийсет и два,
запомнете го добре, деца!
Радиоактивни елементи има
в седми период - дузина.
Във всеки период, след първия такъв,
алкален елемент е пръв.
Последен винаги някой инертен елемент бива.
Химията е наука красива.
Абе... Химия – иди я разбери!
Но колкото и странно да звучи,
за една нищо и никаква система
взехме, че написахме цяла поема!
© Михаела Все права защищены