ПОЕЗИЯТА – МОЯТА ЖАР-ПТИЦА
... с Поезията – моята светулка,
два века вече дишам на света.
Душата ми ликува – и трептулка! –
когато рими пиша и чета.
Тя води ме по праведните друми.
Тя с мравката споделя моя хляб.
Разбрах едно – във честните си думи
аз просто нямам право да съм слаб.
Не жаждам с Нея слава, лъст, награди.
Не чакам да ми тръсне кош с пари.
Мен стига ми в зори да ми извади
едно торбенце с думички добри.
Тя гушка се под моята завивка.
И с обич: – Лека нощ! – ще ми рече.
Хем биричката с Нея ми е пивка.
Хем прави ме щастлив като момче.
Тя всеки ден протяга ми душица.
Прекрасна Благодушница е Тя! –
Поезията! – моята Жар-птица,
която Бог ми прати! – да летя.
27 юлий 2023 г.
гр. София, 8, 20 ч.
© Валери Станков Все права защищены