От древни времена до наши дни
морето помни, тихичко припява
за онзи смел и страшен хан велик,
превзел в свирепа битка Анхиало.
Послушал на дедите мъдростта,
че шепа сол по-ценна е от злато...
Повел той смела българска войска
през тъмна нощ. Било горещо лято...
С несметните богатства на града
ромеи коленичили пред хана.
А василевсът горд навел глава,
за кой ли път от българин посрамен...
Величествен и скъп като солта,
от миналото спомени запазил,
издига днес Поморие снага.
Съвременен и древен. Горд и славен...
© ВАНЯ СТАТЕВА Все права защищены