В пустинята разцъфва сагуаро*
в танц с тръни – саби: битка за живот.
Впил корен в пясъка, от жажда парещ,
с роса по кожата си – сладка пот.
Във въздуха трептят лъчи – миражи,
пробягва хамстер, стиснал скорпион
в захапка смъртоносна, и е важен
в двубоя тежък древният нагон.
Ударят ли те – удряй, но по-силно,
че прошката към враг се плаща с кръв.
И няма място тук Христова милост,
за миг разсееш ли се, падаш пръв.
И кактусът цъфти, с бодли обсипан.
Цял в капчици роса, завързва плод.
Дали за теб е трън или обител,
венец голготски или нов живот?
В пустинята на Дарвин вее завист,
а някъде край нас, с Христов завет
една пчела на лист от восък пази
букетен стих, уханен като мед.
И слънцето на свода става лед.
30.07.2019
*Сагуаро е вид кактус, който се среща в пустините в Северна Америка. Има го в изобилие в Националния парк Сагуаро в Аризона, САЩ. Достига 15 м височина и живее до 200 години.
© Мария Димитрова Все права защищены