Позиция
Къде е за живота истината?
В желанието да съм щастлив?
В това да радвам другите?
Да им украсявам живота сив?
Да им дарявам светлина и радости?
Да виждам усмихнатите им лица
и очите за знания отворили се
и всеотдайните им сърца?
Или да търся интереса сам за себе си?
Да се превърна в егоист?
Да искам винаги да съм над другите?
От мен да няма по прав и по чист?
Да търся вечната победа
и властването над света
и нищо друго да не ме вълнува
освен признание за властта.
Да мога да налагам волята си.
Да смачкам при желание врага.
Да завоювам уважението си
със силата и със страха.
Коя е вярната позиция?
Смятам, че и с двете ще сгреша.
Не може с крайност да спечелиш.
Няма реализъм в това.
Не може да си алтруист изцяло
и да не оставяш нищичко за тебе
или да си егоист завършен
и завистта околна да не те поеме.
Истината някъде е по средата.
Всеки трябва сам да се определи.
Според качествата, които има.
Според собствените си черти.
Стефан Цеков
© Стефан Цеков Все права защищены